Nyoppussede karakterer i 3D- Et formidabelt håndverk fra Qvisten Animation
«Et utfordrende, men fantastisk prosjekt»
Slik beskriver Rasmus A. Sivertsen arbeidet med å lage Solan, Ludvig og Reodor Felgen i fullskala 3D animasjon. Februar 2021 ble Qvisten ferdig med prosjektet og et arbeid som har pågått i nesten to år. Oppdragsgiver var Aukruststiftelsen. Mulighetene for å lage nye animasjoner, inngå nye samarbeid og treffe nye generasjoner med Kjell Aukrusts sitt Flåklypa Univers er bakgrunnen for at man ønsket et oppdatert formspråk på de kjære karakterene fra fjellbyda. Lars Espen Aukrust, styremedlem i Aukruststiftelsen forteller at det neste var en selvfølge å gi dette ærefulle oppdraget til Qvisten, som har jobbet med Aukrust Universet i snart et tiår.
«Samarbeidet med Qvisten er noe vi i Aukruststiftelsen er svært stolte av». «Det å få så flinke folk til å være med å utvikle Flåklypa Universet og passe på at Kjell Aukrust sin kunst og virke holdes levende, det er fantastisk» uttrykker han. «Qvisten har en rekke nytenkende og fremoverlente unge animatører – sammen med dyktige seniorer som Rasmus Sivertsen og Fredrik Kiøsterud har de en helt unik kombinasjon med fagfolk» fortsetter Lars Espen.
Produsenter med en lang historie hos Aukrust
For det er ikke første gang gjengen i Qvisten animation jobber med Aukrust-universet. Rasmus A. Sivertsen, som i dag er Creativ Director i Qvisten, var i perioden fra 1996 til 1997 animatør på produksjonen av spillefilmen Gurin med Reverumpa, som bygger på Kjell Aukrust sin bok med samme navn. Da hadde han ansvaret for å gi liv til Solan Gundersen og fikk muligheten til å jobbe med Kjell direkte og oppleve hvordan det var å ha opphavsmannen tett på seg under hele produksjonsløpet. Rasmus beskriver Kjell sin veiledning som morsom og entusiastisk. «Han var ikke alltid like konkret når han skulle beskrive personlighetene til karakterene» forteller Rasmus. «Han fortalte heller små historier om Solan og Ludvig – som når han viste Solans nonchalante og selvsikre fremferd ved å lukke døren med foten bak seg når han entret rommet – «Slike opptrinn gjorde det jo enda lettere å forstå personligheten til disse karakterene».
Da Maipo i 2010 skulle lage ny dukkefilm med Flåklypa-gjengen falt også valget av regissør på Rasmus. «Med erfaringen fra Gurin med reverumpa så følte jeg at jeg hadde den innsikten og tryggheten som var nødvendig for å regissere en spillefilm basert på Kjell Aukrusts verden» sier Sivertsen. «Jul i flåklypa» (2013) ble den første av tre filmer fra Flåkypa-universet som Rasmus hadde regi på. Alle filmene var store publikumssuksesser og fikk svært mye ros av anmelderne. Rasmus hadde således god grunn til å ha selvtillit inn i disse prosjektene. Jul i Flåklypa ble den mest sette filmen på norske kinoer i 2013 og fikk blant annet et storslått terningkast 6 fra Aftenposten.
Designprosessen
Det er altså ingen amatøranimatører på Kjell Aukrust firgurverden som nå har vært ansvarlige for de «nye» Solan, Ludvig og Reodor Felgen. I prosessen frem til det ferdige produktet forteller Rasmus at de tok utgangspunkt i et stort utvalg av Kjells originaltegninger. Så ble tre tegninger av hver karakter valgt ut som spesielt typiske for hver enkelt. De ble kalt mastertegninger og det var disse tre tegningene som definerte den videre formgivningen. «Kanskje spesielt Ludvig har jo forandret seg mye gjennom årene» forteller Sivertsen. «Fra å gå fra en lang og forholdsvis smal nese ble han etter hvert rundere i formene – så med akkurat han tok vi utgangspunkt i tegninger fra en tiårsperiode fra Kjell sitt kunstner liv».
Sivertsen kan fortelle at en stor utfordring har ligget i å overføre teksturen, stofflighet og rufs fra disse karakterene inn i et tredimensjonalt uttrykk – her har man vært avhengig av avansert teknikk og stor forståelse for det kunstneriske uttrykket som ligger bak. Ved siden av at fjær og pigger byr på sine utfordringer understreker Rasmus at også karakterenes tydelige personligheter legger føringer på positur og uttrykk – «dette er jo med på å beskrive disse karakterenes genuine egenart og den er vi opptatt av å bevare».
Mens det fantes mange bilder av Solan og Ludvig i arkivene, forteller Rasmus at det ikke var like mange nærbilder av sykkelrepratør Reodor Felgen. Men i de illustrasjonene som fantes var det lune, lure blikket og den trygge og godlynte framferden til tusenkunstneren og altmuligmannen tydelig nok til å gjennskape en skikkelse som de fleste kjenner igjenn som Reodor Felgen.
I dag er trioen å se i Reodor Felgens Hyperakselerator i Hunderfossen Eventyrpark. «Hypern», som den kalles av fansen, tar publikum med på en heidundrende tur gjennom vakkert vinterlandskap. Det er Solan og Ludvig som er førerne av farsotten, en konstruert av selveste Reodor. Under turen får man blant annet et gjensyn med fotgjenger Gudleik Knottens uflaks! Opplevelsen er så storartet at attraksjonen ble tildelt THEA prisen (opplevelsesbransjens Oscar) i Los Angeles, september 2021. Solan og Ludvig er dessuten å se i «Rekorden» en nydelig animasjon som er å se på NRK 1 denne julen. Filmen er en del av en nordisk samproduksjon som vil skape god julestemning i mange år.